Een pelgrimstocht naar Santiago


Een pelgrimstocht naar Santiago
Een pelgrimstocht naar Santiago

In het najaar van 2007 vertrok ik opnieuw naar Spanje. Terug naar het pelgrimspad dat ik in 2005 voor het eerst had gelopen. Ik wandelde opnieuw van St. Jean-Pied-de-Port in de Pyreneeën naar Santiago de Compostela en verzamelde verhalen van pelgrims onderweg. 4 weken later bereikte ik Santiago met 35 inspirerende verhalen.

 

Tijdens het uitwerken van deze verhalen, waarom mensen naar Spanje waren gekomen om de camino te lopen, kwam bij ieder verhaal de vraag op: “Wat is jouw camino, wat is jouw verhaal?” Mijn focus was zo gericht geweest op de ander, dat ik geen antwoord had. Ik was meer vragensteller en verhalenverteller geweest dan pelgrim.

 

In januari 2008 besloot ik terug te gaan. Om nogmaals 800 kilometer te wandelen. Deze keer zou ik de helft van mijn wandeling alleen zijn, zou het koud zijn met slecht weer en korte dagen. Het werd een eenzame pelgrimage en ik kwam mezelf meerdere keren tegen onderweg. De pelgrim in mij liep door en bereikte op een regenachtige dag begin februari Santiago.

 

Het boek Een pelgrimstocht naar Santiago bevat het relaas van mijn wintercamino en 33 korte levensveranderende verhalen van pelgrims van over heel de wereld. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en hier te bestellen. De prijs is €19,95 (boek €15,95 en verzendkosten €4,00). Stuur een e-mail met je gegevens om het boek te bestellen.

 

Neem contact op met Gert-Jan voor een lezing over de camino.


Testimonial

Het is bijna een jaar geleden dat we elkaar ontmoetten op de Camino Primitivo naar Santiago. Ik denk regelmatig terug aan deze ontmoeting. In de eerste minuten van onze toevallige kennismaking (bestaat dat trouwens wel?), kon ik zien dat je een ware ‘zoeker’ bent. Iemand geïnteresseerd in het leven, in de medemens, in geluk, betekenis, eenvoud en waarheid. Het duurde niet lang om te ervaren hoeveel wijsheid je vergaard hebt in de jaren vanuit je interesses. Ik ben je erkentelijk dat je deze wijsheid wilde delen en in het bijzonder herinner ik me onze discussie over balans. Het is een leidend principe in mijn leven en de gedachte die je deelde resoneert nog tot de dag van vandaag. 
Je boek is ook een juweel. Iemand die erover denkt de camino te wandelen, doet er goed aan je boek te lezen als een mentale voorbereiding op de reis. Degenen die zelf fysiek de camino niet kunnen lopen, kunnen de essentie ervaren door je boek te lezen. Blijf wandelen Gert-Jan. Blijf helpen en blijf ontdekken voor ons allemaal. –Geert

 

+31 (0)6 46 26 66 22

vb@voyagebeyond.org

"Be the change you wish to see in the world." ~Gandhi