Camino de Santiago


De kathedraal in Santiago de Compostela
De kathedraal in Santiago de Compostela

Op dit moment lopen er pelgrims naar Santiago de Compostela, zoals ze gisteren liepen en zoals ze morgen zullen lopen. Dit verhaal is al meer dan duizend jaar oud en het is al vele malen verteld. Santiago lijkt een steeds populairdere bestemming te worden. Wat is de camino en wat doet het met je? Hoe is het om weer thuis te komen en je oude leven weer op te pakken? Of is dat niet mogelijk.

 

Als je de verhalen hoort van pelgrims, dan hebben ze vaak een keuze gemaakt vanuit een langgekoesterde wens of droom, iets dat ze jaren geleden gelezen hebben en dat hen is blijven achtervolgen. Op het moment dat ze de keuze maken om te gaan lopen luisteren ze naar hun hart. De camino brengt mensen in contact met dieperliggende vragen in het leven. Voor mij betekent het dat ik de persoon kon worden die ik van binnen altijd al was. Zonder maskers.

 

Als je de camino gaat lopen laat je alles achter. Je partner, je kinderen, je werk, je thuis, je vrienden, noem maar op. Je begint aan een reis, helemaal alleen. Een reis van enkele weken of zelfs enkele maanden. Op zoek naar een antwoord, op zoek naar helderheid, op zoek naar een nieuw begin, op zoek naar jezelf.

 

Een ding hebben alle pelgrims gemeen, ze wandelen naar Santiago de Compostela. De pelgrims komen uit alle windstreken. Als een levende schakel van mensen volgen ze het pad naar Santiago. Zwijgend, pratend, biddend of in stilte. Alleen, samen of in een groep. Een ieder vertelt zijn verhaal en luistert naar het verhaal van een ander. Verweven met de mensen die je onderweg ontmoet, wordt het ook een ontmoeting met jezelf. Dit alles draagt bij aan de verandering van binnen. Je manier van denken, van kijken, van leven en zijn.

 

Ik was soms bang dat ze me thuis niet meer zouden herkennen, mijn oude ik had ik als een versleten jas onderweg van me af laten glijden. In mijn contacten met andere pelgrims had ik steeds weer een schil afgedaan. Totdat ik geheel naakt was. Maar wie ben ik geworden? Of ben ik die persoon altijd al geweest, maar heb ik die nooit durven laten zien? Iedere stap onderweg heeft me meer vertrouwen gegeven, ik heb me geopend en kijk het leven aan zoals het zich aandient.

 

Neem CONTACT op met Gert-Jan voor een lezing over de camino of als je behoefte hebt aan een gids/coach op de camino.

+31 (0)6 46 26 66 22

vb@voyagebeyond.org

"Be the change you wish to see in the world." ~Gandhi