ervaringen deelnemers


CAB2019
CAB2019

Christiaan Waters CAB2019 wandelaar

“Van losse individuen zijn we in de loop van de tocht echt een groep geworden die met elkaar kon lachen, maar ook kon zorgen en helpen. Dus ik denk dat we echt samen onderweg waren en dat was voor mij een mooie ervaring. Wat ik heb ‘geleerd’? Dat ik er wezen mag. Dat wordt wel vaker gezegd maar in deze setting met allemaal nieuwe mensen voor mij was het toch anders. Ik ben er zelf nog niet volledig van overtuigd, maar al wel meer. Als ik er aan twijfel dan denk ik terug aan de Camino.”

Marlies Hoogeboom CAB2019 buddy

“Ik heb veel geleerd. Vooral het blindelings vertrouwen wat mensen kunnen hebben, vind ik zo mooi. Ik ben iemand die niet snel vertrouwt, dat is beroepsmatig zo gevoed. Ik heb te maken met heel veel mensen die niet te vertrouwen zijn. Maar dit is zo mooi.”

 

Annette Adriaanse CAB2019 wandelaar

“Ik vond het een hele bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. De sfeer, de gesprekken onderweg, het wandelen en in de natuur zijn, het leven in het moment, de puurheid van alles. Zelfs de regen die af en toe met bakken uit de lucht kwam.”

 

CAB2018 team
CAB2018 team

Pascal Wirken CAB2018 wandelaar

“Bij mij is er zeker iets in gang gezet. Ik ervaar op dit moment een vuurtje wat is aangestoken door de Camino. Ik durf weer te dromen. De angsten die mij in het verleden weerhielden om te dromen zijn op de achtergrond aanwezig. Ze zijn niet weg maar in plaats van dat ze me tegenhouden iets te doen zijn ze er om me scherp te houden. Op de voorgrond is het verlangen om te ondernemen, te dromen en risico’s te nemen. Om weer het gevoel te hebben dat ik leef in plaats van overleef.”

 

Joke Franken CAB2018 buddy

“Ik heb ervaren dat ik goed om kon gaan met de onwetendheid die de Camino met zich meebrengt: je weet ’s ochtends niet waar je ’s avonds slaapt, je weet niet wat en wie je tegenkomt, je kent niet de gesteldheid van het pad, je weet niet of je met zon of regent reist en wat je te eten krijgt. Ik was verrast, heb mij verwonderd en heb vooral GENOTEN!”

 

Evelien van Soest CAB2018 wandelaar

“De Camino heeft mijn hoofd leeggemaakt. Ik heb weer zin en kracht om dingen op te pakken. Ervaringen draag ik met me mee die me dagelijks vooruit helpen. Ik heb het gevoel dat ik er weer mag zijn. Ik ben in staat om compassie te hebben met mezelf en de rust te nemen om in het moment te zijn. De stappen die ik richting de toekomst wil gaan zetten zijn nu bespreekbaar geworden thuis. Ik kan nu aan mijn volgende doel werken.”

 

CAB2018
CAB2018

Dorothé Garé CAB2017 buddy

“Ik heb geleerd dat je best eens uit je comfortzone kunt treden; dat dit hele mooie ervaringen kan opleveren. Dat we allemaal op elkaar lijken; dat de grote thema’s voor iedereen min of meer dezelfde zijn, dat je dus op jezelf kunt vertrouwen in de benadering van de ander. Dat slechtzienden en dus ook andere mensen met een functiebeperking hun identiteit niet ontlenen aan hun handicap, zoals we in eerste instantie misschien wel geneigd zijn te denken. Ik denk geleerd te hebben om mensen met een functiebeperking makkelijker te kunnen benaderen.”

Machteld Cossee CAB2017 wandelaar

“Doordat ik een lange periode van huis was met de CAB en weg van mijn rol als moeder, partner en vriendin kon ik mijzelf weer vinden. Dat was lang geleden en ik ontdekte dat ik ook nog leuk kan zijn zonder al die rollen. Tevens heb ik meer rust gekregen over de toekomst, niet alles hoeft nu. Later kan ook nog wat, al zal mijn gehoor en gezichtsvermogen minder zijn dan nu.”

 

Leo Scholten CAB2017 buddy

“Het succes van de Camino Anders Bekeken zit voor mij in de ontmoeting met elf prachtige mensen, samen presteren, lol maken, elkaar helpen waar het nodig is. In korte tijd zijn twaalf ‘vreemden’ vrienden geworden voor elkaar.”

 

Leo van Rijt CAB2017 wandelaar

“Zittend In het taxibusje, waarmee we van Santiago de Compostela naar Molinaseca zijn gebracht, raakte ik voor het eerst onder de indruk van de route die voor ons lag; een afstand van meer dan 200 km! Bij het verder verstrijken van de tijd begon ik steeds meer te twijfelen; 200 km lopen! ‘Zou mij dat lukken?'”

 

CAB2016
CAB2016

Ervaring Henrike Voortman CAB2016 wandelaar

“De camino betekent voor mij nu het onderweg zijn. Dus niet zo zeer om een doel te bereiken maar er gewoon te zijn. Het leven is dus één grote camino. Ondanks alle drempels en obstakels die je kunt tegenkomen is er hoe dan ook een weg. De kunst is het balanceren in, kan of wil ik het zelf kunnen of vraag ik een ander mij te helpen. Ooit in de toekomst hoop ik nog een keer een dergelijke tocht te maken!”

 

Ervaring Anja Creemers CAB2016 buddy

“Een zeer positieve ervaring.  Als heel fijn ervaren om dagelijks onderweg te zijn; met een speciale groep mensen, in een mooie omgeving, op een spiritueel pad. Los van de dagelijkse beslommeringen. Het leven versimpelt tot kernwaarden: intense ontmoetingen, op eigen kracht naar de volgende bestemming, eten, drinken en een bed.”

 

Ervaring Willemijn Dekker CAB2016 wandelaar

“Ik heb mooie, pure mensen ontmoet die mij ‘geopend’ hebben en laten ervaren dat ‘gewoon zijn’ en blijven bewegen groots effect kan hebben. Ik heb ervaren hoe fijn het is je te laten ‘helpen’ door mensen (naast hulpmiddelen en hond). Mijn ingewikkeldheid rond ‘hulp accepteren van mensen om mijn regie te behouden’ bleek in concept in mijn hoofd te zijn. Het zo soepel kunnen wandelen met een paar vingers verbonden met een buddy blijft één van de krachtigste ervaringen van de Camino!”

 

Ervaring Henk Franke CAB2016 buddy

“We hebben gezongen, gedanst, gehuild, gegeten, gedronken en geslapen met elkaar. Teambuilding in zijn uiterste vorm? Een dag minder wandelen dan gepland, even aanpassen. Ja, we zijn een groep. Een dag niet wandelen om bij een wandelaar te blijven die het even niet meer trekt, ik vond dit een van de mooiste dagen.”

 

CAB2015
CAB2015

Connie Haumahu CAB2015 wandelaar

“Ik ben mezelf een aantal keren tegengekomen. Het moment dat jij je realiseert dat zo’n wandeling niet alleen lukt en je daar geen controle over hebt, doet zeer van binnen. Ook dat je tegen kleine dingen aanloopt en merkt dat bijvoorbeeld het opnieuw inpakken langzaam gaat, omdat je loopt te zoeken naar spullen én de verschillen niet ziet. Of letterlijk iets over het hoofd zien. En bepaalde objecten voor iets anders aan zien. Als je in een paar dagen al die dingen beseft, komt dat hard binnen. Wat een baalmomenten waren dat! Maar dan komt de eerste overwinning en wéér een overwinning én nog één! Tot het moment dat je even niet gekoppeld wilt zijn aan een buddy. Ik wilde het alleen proberen. Het realiseren dat ik de Camino niet alleen kon wandelen, verdween. Ik durfde meer, kreeg meer zelfvertrouwen.”

 

Tom Botermans CAB2015 buddy

“Ik sta steeds meer versteld over de mogelijkheden en onmogelijkheden van onze groep. En kom steeds meer tot het inzicht dat er geen onmogelijkheden zijn, als je erin gelooft en het aangaat. Ik leer zoveel."

 

Séverine Kas CAB2015 wandelaar

“Ik heb het pad en de ontmoeting met de CAB-groep als ontzettend intens ervaren. Intens verdriet en confrontaties maar zeker ook intens geluk, schoonheid en gezelligheid. Een totaal spectrum aan emoties, dat is waar ik van hou. Waar ik op de camino bestaande ideeën moest loslaten is het nu kwestie van de hernieuwde inzichten vast te houden. Wat een contradictie!  Wat mis ik de vergezichten. Wat mis ik de knuffels. Maar tegelijkertijd is er ook het besef dat de cocon van de camino maar een gedeeltelijke werkelijkheid is. De uitdaging ligt hem nu in het feit om dat wat ik ‘geleerd’ heb in de huidige context toe te passen."

+31 (0)6 46 26 66 22

vb@voyagebeyond.org

"Be the change you wish to see in the world." ~Gandhi