Camino Anders Bekeken


Een groep slechtziende wandelaars, samen met hun ziende buddy's, arriveren op Praza Obradoiro in Santiago de Compostela in Spanje. Na 14 dagen samen wandelen realiseert een ieder zich dat het leven voor altijd anders zal zijn. De groep volbracht een pelgrimstocht van 200 km. De beperking van hun zicht betekende dat ze het idee van controle over hun leven los moesten laten tijdens deze expeditie. Om deze reis te volbrengen moesten ze volledig vertrouwen op hun buddy om te wandelen en hulp accepteren om hun weg te vinden.

 "Het meest essentiële zie je niet met je ogen, maar met je hart." (Le Petit Prince, Antoine Saint-Exupéry)

In augustus 2015 hebben Gert-Jan de Hoon en Annemieke Oost Stichting Anders Bekeken opgericht. Annemieke was deelnemer bij een workshop 'Wees de regisseur van jouw leven!' van Voyage Beyond in Winterberg 2014. In deze workshop vertelde Gert-Jan hoe hij als pelgrim de Camino naar Santiago de Compostela had gelopen. Met de vraag van Annemieke of zij de Camino ondanks haar visuele beperking zou kunnen lopen, zag Camino Anders Bekeken het levenslicht.

 

Sinds 2015 organiseert en ondersteunt Stichting Anders Bekeken activiteiten en projecten voor mensen met een beperking, ter verbetering van zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfacceptatie, zodat meer regie over eigen leven kan ontstaan.

 

DE UITDAGING

Zonder (goed) te kunnen zien, maar met blindelings vertrouwen, een pelgrimstocht van 225 km maken van Ponferrada/Molinaseca naar Santiago de Compostela in Spanje, samen met goedziende buddy’s. Zonder bekendheid met de ander, met de fysieke uitdaging, met de overnachtingsplekken, maar toch met open vizier op pad te gaan zonder angst, oordeel of verwachting.

 

HET DOEL

Door wandelaars met een visuele beperking uit te dagen uit hun comfortzone te stappen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Ze leren flexibel te zijn, angsten te overwinnen, te denken in mogelijkheden en teamgeest te ontwikkelen. De deelnemers zijn letterlijk en figuurlijk ‘onderweg’ naar nieuwe mogelijkheden en kansen in hun dagelijks leven.

 

Lees meer over de ervaringen van deelnemers aan Camino Anders Bekeken.

Wil je meer weten over Stichting Anders Bekeken? Ga naar de website van de stichting.

+31 (0)6 46 26 66 22

vb@voyagebeyond.org

"Be the change you wish to see in the world." ~Gandhi