Camino Anders Bekeken


Het bestuur van Stichting Anders Bekeken heeft de beslissing genomen om Camino Anders Bekeken 2021 geen doorgang te laten vinden in oktober van dit jaar. Normaal gesproken zouden we nu (mei) volop bezig zijn met de selectie van deelnemers aan Camino Anders Bekeken. Maar door het coronavirus heeft onze samenleving sinds maart 2019 te maken met restricties. Dit betekent dat heel veel gesloten is en evenementen zijn afgelast. Dit alles heeft grote impact op ons project en de hele organisatie:

  •  We bereiden we ons altijd op een professionele manier voor. We vinden het belangrijk dat deelnemers zich mentaal en fysiek goed voorbereiden, daar gebruiken we altijd de zomerperiode voor. Zoals het er nu uitziet hebben we nog steeds te maken met een 1,5 meter samenleving de komende periode. Dit maakt het haast onmogelijk om als blinde/slechtziende samen met een buddy ‘vast’ te lopen. Het is ook maar de vraag of we met ons team terecht kunnen op een locatie voor het introductieweekend.
  • Daarnaast is er nog geen zicht op de situatie in Spanje, in welke mate het mogelijk is als pelgrims te wandelen in een groep.
  • We weten dat ons project dusdanige impact heeft op deelnemers, en we vinden het belangrijk dat ze er vol voor kunnen gaan. En niet: we gaan, mits.

 Camino Anders Bekeken staat gepland voor april 2022, dat is het eerstvolgende project waar we ons op richten.


Een groep slechtziende wandelaars, samen met hun ziende buddy's, arriveren op Praza Obradoiro in Santiago de Compostela in Spanje. Na 14 dagen samen wandelen realiseert een ieder zich dat het leven voor altijd anders zal zijn. De groep volbracht een pelgrimstocht van 200 km. De beperking van hun zicht betekende dat ze het idee van controle over hun leven los moesten laten tijdens deze expeditie. Om deze reis te volbrengen moesten ze volledig vertrouwen op hun buddy om te wandelen en hulp accepteren om hun weg te vinden.

 
Met BLINDELINGS vertrouwen naar Santiago!

Hieronder vind je de link naar de diverse CAB-teams en kun je lezen over hun motivatie en ervaringen.

DE UITDAGING

Zonder (goed) te kunnen zien, maar met blindelings vertrouwen, een pelgrimstocht van 225 km maken van Ponferrada/Molinaseca naar Santiago de Compostela in Spanje, samen met goedziende buddy’s. Zonder bekendheid met de ander, met de fysieke uitdaging, met de overnachtingsplekken, maar toch met open vizier op pad te gaan zonder angst, oordeel of verwachting. Dit hebben we de afgelopen vijf jaar gedaan. 

 

NIEUWE UITDAGING CAB2020

Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Een nieuwe route. Starten in Sevilla en de Via de la Plata gaan lopen. De afstand naar Santiago de Compostela is ongeveer 1.000 km. Daar gaan we in de komende vier jaar naar toe lopen, ieder jaar met een nieuw team, doorgaan waar we het vorige jaar gebleven zijn.

 

HET DOEL

Door wandelaars met een visuele beperking uit te dagen uit hun comfortzone te stappen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Ze leren flexibel te zijn, angsten te overwinnen, te denken in mogelijkheden en teamgeest te ontwikkelen. De deelnemers zijn letterlijk en figuurlijk ‘onderweg’ naar nieuwe mogelijkheden en kansen in hun dagelijks leven.

 

WORD PARTNER VAN CAMINO ANDERS BEKEKEN

We zoeken organisaties die Camino Anders Bekeken financieel willen ondersteunen om bij te dragen participatie, empowerment en zelfstandigheid. We leggen graag uit wat ons project inhoudt en wat we te bieden hebben. Neem contact op met Gert-Jan de Hoon: vb@voyagebeyond.org - 06 46 26 66 22.

 

DOCUMENTAIRE CAMINO ANDERS BEKEKEN

Van CAB2016 hebben we een documentaire gemaakt. KIJK HIER NAAR DE TRAILER

Als de documentaire online beschikbaar is zullen we dit laten weten.

 

CAMINO DE SANTIAGO

Santiago de Compostela is al meer dan duizend jaar een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims komen tegenwoordig uit heel de wereld naar Spanje om deze pelgrimstocht te wandelen. Dit pad noemt men Camino de Santiago (de weg naar Santiago). Jaarlijks arriveren er zo’n 250.000 pelgrims in deze bedevaartsplaats.

 

ANDERS BEKEKEN

'Het meest essentiële zie je niet met je ogen, maar met je hart'. Een prachtige uitspraak van Antoine Saint-Exupéry uit het boek Le Petit Prince. Hier laten we ons op deze unieke pelgrimstocht graag door inspireren, want ook zonder (goed) te kunnen zien, is de Camino een onvergetelijke ervaring! Met inzet van je andere zintuigen, kun je de Camino minstens zo intens beleven. De zon op je huid, de geur van het platteland, de geluiden van de vogels onderweg, de smaak van Spaanse lekkernijen.

 

PERS EN MEDIA

De pelgrims van Camino Anders Bekeken vertellen graag hun persoonlijke verhaal en motivatie waarom zij aan dit project deelnemen. LEES HIER WAT ER AL GESCHREVEN IS. Voor een interview of reportage met het team, een buddykoppel, individuele deelnemer of de initiatiefnemers van het project, neem contact met ons op!

 

DE ROUTE CAMINO FRANCÉS

 

PROJECTORGANISATIE

CAMINO ANDERS BEKEKEN is een initiatief van Stichting Anders Bekeken.

De organisatie van de voorbereiding en de pelgrimstocht in Spanje is in handen van Gert-Jan de Hoon, Sofie Mangnus en Séverine Kas. Als ervaringsdeskundigen op het gebied van pelgrimeren en wandelen enerzijds, en het leven met een visuele beperking anderzijds, vormen zij een uitstekend team om dit project handen en voeten te geven.

 

VOLG ONS OP FACEBOOK: CAMINO ANDERS BEKEKEN

+31 (0)6 46 26 66 22

vb@voyagebeyond.org

"Be the change you wish to see in the world." ~Gandhi